DRIE

Manon Ruijters en Ingelien Veldkamp (2012)

Organisaties ontwikkelen voortdurend. Strategische sessies, productontwikkeling, cultuurverandering, opleidingen en heidagen, ze zijn niet meer weg te denken uit organisaties die steeds complexer worden en voortdurend voor nieuwe uitdagingen komen te staan.

Losse activiteiten blijken echter niet meer te volstaan om een organisatie in de juiste richting te krijgen. Bovendien worden veel van deze vormen van organisatieontwikkeling ‘uit de losse pols’ en op basis van persoonlijke ervaringen en overtuigingen in gang gezet. En dat levert – ondanks alle energie die men erin steekt – lang niet altijd het gewenste resultaat op.

Dus, welke interventies heeft een organisatie nodig om haar ambities te realiseren? Hoe weet je of een interventie de juiste is? Zijn verschillende interventies te combineren? Het ontwerpen van samenhangende, adequate interventies voor organisatieontwikkeling is een kunst en een kunde. Het is een zelfstandig vak geworden, met eigen principes, taal en werkwijze die je als professional houvast geven.

Manon en Ingelien introduceren en ontsluiten dat vakgebied. Ze presenteren een model rondom vier aspecten die in elke activiteit een rol spelen: Destinatie, Ruimte, Interventie en Eigenaren. Het model – DRIE – combineert inzichten uit verschillende disciplines, zoals organisatieontwikkeling, leren in en van organisaties, organisatie- en veranderkunde en de invloed van ruimte/architectuur en verbindt dit met praktijkervaring. De essentie van DRIE is: weten wat je doet en waarom je het doet; creativiteit de ruimte geven, maar ook bewust expliciteren. Gaat het wel of niet werken in deze specifieke situatie en waarom?

DRIE, vormgeven aan organisatieontwikkeling is geschreven voor iedereen die zich bezighoudt met of ge├»nteresseerd is in organisatieontwikkeling: interne en externe adviseurs, organisatieontwikkelaars, ontwerpers, HRD’ers, HRM’ers, studenten, begeleiders en anderen die praktisch betrokken zijn bij organisatieontwikkeling.