PGM Open Event 2023
Op 26 september 2023 vindt het volgende PGM Open Event plaats, hét event over programmamanagement en voor programmamanagers. Thema: professioneel werken in programma’s. Wees welkom!
In deze pagina delen we nieuwtjes, ervaringen en verwonderingen over onze dagelijkse praktijk. Wil je zelf ook een blog schrijven op de site, dan ben je van harte uitgenodigd om gastblogger te worden.
Op 26 september 2023 vindt het volgende PGM Open Event plaats, hét event over programmamanagement en voor programmamanagers. Thema: professioneel werken in programma’s. Wees welkom!
Wil je jezelf ontwikkelen als programmamanager? Volg onze intensieve training programmamanagement, die we elk jaar vijf keer aanbieden, waarvan twee keer in een extra lange variant. Van harte welkom!
Hoe kom je vanuit de diversiteit in manieren waarop mensen vormgeven aan hun ontwikkeling tot een gedeelde visie op leren? Dat heb ik (Manon) altijd al een complex vraagstuk gevonden. Toch een paar ideeën daarover in deze blog.
Met deze dialoogkaarten kun je het gesprek met collega’s en anderen aangaan om zo meer grip te krijgen op je ontwikkelidentiteit. Wanneer je daar meer beeld bij hebt, kun je beter sturing geven aan je leren en ontwikkelen.
In deze training gaan Henny Portman en Björn Prevaas dieper in op de verbinding tussen agile werken en programmamanagement. Heb je interesse om ook deel te nemen? Laat het ons weten!
Samen met het programma DuurzaamDoor maakten we een werkschrift over ‘kritische situaties’ in transities en hoe daarin keuzes te maken in wat het goede is om te doen. Het helpt transitieprofessionals beter af te wegen.
Op 25 mei lanceerden we het Manifest voor de Ontwikkelidentiteit, tijdens Manons openbare les bij Aeres. In het manifest breken we een lans voor het belang van het verkennen van je ‘ontwikkelidentiteit’.
Met deze nieuwe dialoogkaarten kun je het gesprek met collega’s, vrienden en anderen aangaan rond je ontwikkelidentiteit, de manier waarop je leert en ontwikkelt. Zo krijg je daar stap voor stap meer grip op.
Op 25 mei in de middag geeft Manon een nieuwe openbare les aan de Aeres Hogeschool Wageningen. Onder de titel ‘Ontwikkelen ontward’ gaat ze deze keer in op het onderwerp ‘ontwikkelidentiteit’.
Wij schreven een artikel over eigenaarschap in (tijdelijke) organisaties. Daarin presenteren we een model dat handvatten geeft om eigenaarschap meer handen en voeten te geven. Het is ook in het Engels verschenen.
Wanneer ken je je Professionele Identiteit (PI) eigenlijk? PI is niet iets dat je zomaar kunt beetpakken en kunt kennen. Het is een narratief en het is blijvend in beweging. Elke ervaring verandert er iets aan of voegt er iets aan toe.
Hoe voer je nu met elkaar het gesprek over goed werk? Gerritjan van Luin en Manon Ruijters hebben twee handreikingen gemaakt en beschrijven die in dit artikel in De Nieuwe Meso, die geheel gewijd is aan Goed Werk.
De Canon van leren & ontwikkelen is verschenen! Hét basiswerk voor praktijkmensen die zich bezighouden met leren en ontwikkelen in en om organisaties, onder redactie van Manon Ruijters, Rika Schut en Robert-Jan Simons.
Hoe kan een team samen bepalen wat goed werk is in de klus die voorligt? Deze publicatie doet verslag van onderzoek en biedt inspiratie voor het begeleiden van eigen teams, en het doen van onderzoek om de praktijk te verbeteren.
In dit artikel geven we houvast in het denken over je eigen professionele identiteit en het begrippenkader dat daarbij hoort. We raken aan zelfkennis en identiteit, identiteitswerk, professionele identiteit en beroepsidentiteit.
In het artikel Transitie naar collectieve professionaliteit brengen we een grote transitie onder de aandacht, namelijk die rondom professionals en professionaliteit. We reiken handvatten aan om hiermee om te gaan.
In hoeveel teams of groepen participeer jij? Grote kans dat ze niet op één hand te tellen zijn. Wat betekent dat voor individu, team en organisatie? Samen met Karin Derksen schreven we een artikel over Multiple Team Membership.
Dit manifest is een noodkreet aan opleiders, begeleiders en anderen om meer zorg en aandacht te besteden aan beroepsidentiteiten. Zonder dat vormt de huidige aandacht voor personaliseren en flexibiliseren een serieus risico.
In de kamerbrief vanuit het kabinet in reactie op het rapport Ongekend Onrecht wordt opgeroepen tot ambtelijk vakmanschap. Een aantal valkuilen ligt op de loer als we een aantal passages nader bekijken.
Tijdens de kerstvakantie kwam ik in oud materiaal zomaar interessante stukken tegen over het werken met vermogens aan de hand van onze chakra’s. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat valt wel mee.
Het werken met ‘vermogens’ vormt een mooie verbinding tussen de vele initiatieven die organisaties ondernemen en de doelen die ze nastreven, bijvoorbeeld in programma’s. Een concept met veel potentie!
Misschien zijn we ons er nog niet altijd van bewust, maar in deze crisis staat ook onze (professionele) identiteit onder druk: wie ben jij nu in dit nieuwe geheel? Manon schreef er met collega’s een white paper over.
Ondanks dat programma’s al lang niet meer nieuw zijn, gaat het goed doen ervan nog niet vanzelf. In dit white paper introduceren wij een meer systemische benadering voor het ontwikkelen van programmamanagement.
Joep Schrijvers van Coachlink Magazine interviewde Manon en maakte daar een mooi artikel van. “Ze is adviseur, lector en hoogleraar. Toch kon ze niet zo goed leren. En wellicht ontwikkelde ze juist daardoor een liefde voor het leren.”
Op 23 januari 2020 was het eerste Congres Aardgasvrije Wijken. Wij schreven hiervoor een essay dat vooral de leerkant van deze complexe opgave belicht, onder de titel: ‘Vrij van aardgas, rijk aan leren’.
Op 13 november 2019 is het boek Opgavegericht teamleren verschenen dat Manon met collega’s heeft geschreven. Een boek en thema dat aansluit op actuele ontwikkelingen in en tussen (in het bijzonder publieke) organisaties.
Op 6 februari 2020 organiseren we een nieuwe editie van het PGM Open Event, hét event over programmamanagement in Nederland. Het thema is ‘Als de spanning oploopt…’.
In februari 2020 start de nieuwe opleiding Verandermanagement aan Vrije Universiteit. Manon participeert hierin als docent, vanuit haar functie als hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering.
Op 14 november 2019 is Manon keynotespreker tijdens het Jaarcongres Teamcoaching dat als thema heeft Leidinggeven aan wendbare teams. Ze zal een lezing geven over Opgavegericht teamleren.
Het PGM Open Netwerk organiseert regelmatig kleinschalige, inspirerende bijeenkomsten voor programmamanagers en andere geïnteresseerden in programmamanagement. Wees welkom!
Tjip de Jong interviewde Manon voor zijn Tjipcast, een digitaal platform waar hij met kijkers, luisteraars en gasten nieuwe antwoorden en ongewone perspectieven verzamelt op taaie vragen die hij tegenkomt in de praktijk van alledag.
Managementboek interviewde Manon over het boek Mijn Binnenste Buiten. “Als je je realiseert dat je zelf kunt kiezen hoe je je professionaliteit wilt kleuren, ervaar je meer ruimte en vrijheid om het goede te kiezen.” Lees meer!
Werken aan professionaliteit kun je onder meer doen door te werken in vakcirkels. Ingeborg Weltevrede, Bob Houtkamp en Manon hebben er binnen de provincie Zuid-Holland mee geëxperimenteerd en schreven er een boekje over.
De nieuwe website voor het invullen van leerscans is in de lucht en daar zijn we hartstikke trots op! Op deze website kun je op allerlei manieren aan de slag met het leren van jezelf, van een groep of zelfs van een hele organisatie.
Ons boek Leiderschap van de programmamanager stond op de longlist voor Managementboek van het jaar 2019, samen met 52 boeken andere boeken. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op!
Op 1 februari hebben we Mijn Binnenste Buiten gelanceerd, een praktijkboek waarmee je je professionele identiteit kunt onderzoeken en versterken. De lancering vond plaats bij Aeres Hogeschool Wageningen. Nog even meegenieten?
Op 7 februari 2019 vond hét event over programmamanagement in Nederland plaats; het PGM Open 2019. Het was een fantastische dag waar wij als organisatie in ieder geval enorm van hebben genoten.
Op 19 maart vindt het Seminar Veranderdynamiek plaats, waaraan ook Manon een bijdrage zal leveren. Een mooi event waarop ze haar laatste inzichten over veranderen zal delen. Centrale thema van het event is ‘veranderen als samenspel.
Een van de aspecten waar programmamanagers altijd mee te maken krijgen, is macht en gezag in organisaties. In het 7e thema van ons boek over het Leiderschap van de programmamanager gaan we in op dit onderwerp.
In december 2018 is het boek Leiderschap van de programmamanager verschenen dat Björn met Jo Bos en Helmuth Stoop heeft geschreven. Het boek geeft veel inspiratie om te werken aan je leiderschap!
Management Impact interviewde Manon over professionele identiteit en maakte daar een leuk artikel en filmpje van. ‘Professionals leveren graag goed werk en daarvoor is het nodig dat ze sterk in hun schoenen staan.’
Het programma van het PGM Open 2019 is bekend! Keynote sprekers zijn Derk Loorback en Maarten Otto. Zij geven hun eigen kijk op het thema: programmamanagement als effectieve aanpak van maatschappelijke transities?
Op 1 januari 2018 begonnen we officieel met Good Work Company. Na een jaar is het heerlijk terugblikken. We hebben een aantal hoogtepunten op een rij gezet, zonder daar bij compleet te willen zijn. Op een goed 2019!
Het afgelopen jaar bespraken we met bibliotheek Rijnbrink wat leervoorkeuren kunnen doen in de ontwikkelingen waar de bieb voor staat. Nu is ie er: een mooie ‘longread’ over leren en ontwikkelen in deze bijzondere context.
In ons boek over het leiderschap van de programmamanager beschrijven we 14 thema’s die de kern van dat leiderschap vormen. Het 2e thema is ‘Je inleven in de situatie’. Waar gaat het om bij dit thema?
Bij de VU starten in het collegejaar 2018-2019 weer de Basisopleiding Verandermanagement en de parttime MSc Verandermanagementopleiding. Manon is één van de docenten. Inschrijven is nog mogelijk.
We zijn iets nieuws gestart: PGM Open Netwerk. Kleinschalige inspirerende bijeenkomsten voor programmamanagers over allerhande thema’s. Eerste sessie: 21 november over gedeeld eigenaarschap!
Manon werd begin mei door Managementboek geïnterviewd over haar nieuwste boek Queeste naar goed werk. Het verslag van dat gesprek geeft je al wat eerste inzichten over het boek. Lees hier verder!
In samenwerking met Vakmedianet geeft het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO) 5 exemplaren van het boek Queeste naar goed werk weg. Deze weggeefactie loopt t/m dinsdag 4 september.
Afgelopen zomer hebben we geprobeerd woorden te vinden voor onze visie. Wat bedoelen we nu eigenlijk met ‘goed werk’ en wat willen we daarmee bereiken? Vanuit welke waarden werken we? Een eerste versie hebben we klaar!
Tijdens de vakantie las ik het nieuwste boek van Martin Seligman: The Hope Circuit. Het boek heeft mij herbevestigd in het belang van de positieve psychologie en me uitgedaagd om er nog actiever mee aan de slag te gaan.
Op 24 mei 2018 is het boek ‘Queeste naar goed werk, over krachtige professionals in een lerende organisatie’ van de hand van Manon verschenen. We zijn er enorm trots op! Waar gaat het boek over?
Het vakblad Management & Consulting (Q2 2018) interviewde Manon over de geheel herziene editie van Liefde voor Leren die in 2017 is verschenen. Ze gaat onder meer in op de vraag hoe het staat met de lerende organisatie.
Manon werd geïnterviewd door het magazine Mens en Natuur (juni 2018). Er was veel om over van gedachten te wisselen, maar uiteindelijk bleken toch de leervoorkeuren het meest aansprekend. Meelezen?
We hebben weer nieuwe bijeenkomsten gepland voor de PGM Community, onder meer op 6 juni en 4 juli, beide over het samenwerken aan programma’s met diverse partijen. Wees welkom!
Welke organisatiekenmerken bevorderen of belemmeren de uitvoering van programma’s? En hoe kun je met die organisatiekenmerken effectief omgaan? Het diagnosemodel KOMPAS© helpt je dit helder in kaart te brengen.
Op 3 mei in de avond neemt Roelof Benthem ons bij de PGM Community mee in het gebruik van het nieuwe Canvas Omgevingsmanagement bij programma’s. We gaan er vooral lekker mee aan de slag. Wees welkom!
Vanaf maart 2018 organiseert de School of Business and Economics, Executive Education van de VU alweer de 25eBasisopleiding Verandermanagement. Wil je deelnemen? Meld je dan snel aan!
Op 13 maart in de avond praten we in de PGM Community over ‘eigenaarschap in programma’s’. Twee programma-managers van Vitens en enkele betrokken lijnmanagers nemen ons mee in hun ervaringen. Wees welkom!
Hoe werk je nu met professionele identiteit in een situatie waarin mensen nog geen professie hebben, namelijk in een beroepsopleiding? In deze blog geef ik wat reflecties op dit vraagstuk.
Op 7 december in de avond hebben we het met de PGM Community over agile programmamanagement gehad. Wat is het en wat kunnen we eraan hebben voor de praktijk van programma’s? Zie hier de resultaten.
Er lijkt geen trainer, docent of begeleider te vinden te zijn, die nog nooit van Kolb gehoord heeft. Hij is nog steeds gezichtsbepalend in veel onderwijs- en opleidingsorganisaties. Toch is er ook veel kritiek.
Wat denk jij nu bij die kritiek op leerstijlen, Manon? Werkt het nu wel of niet? Met een concrete casus of referentie in de hand is het gemakkelijker positie bepalen. In deze blog kijk ik mee naar zo’n onderzoek.
Liefde voor Leren is in 2017 in een geheel herziene versie verschenen. Het verschijnen van de nieuwe editie roept natuurlijk met enige regelmaat de vraag op: wat is er nu anders? Hierbij een kleine toelichting.
Er treedt altijd iets van verwarring en stilte op, als mensen mij vragen mee te denken over professionele leergemeenschappen. Gisteren was het écht raak.
Ik zou er heel wat voor over hebben, als organisaties gaan denken vanuit het brede begrip ‘professionele ontwikkeling’ in plaats van professionalisering. Dat begint met te overzien wat dat ‘totaal’ eigenlijk is.
Wat is voor jou een inspiratiebron bij ‘de kracht van stilte’? Hét boek (etc…) dat iedere vakgenoot zou moeten lezen (etc…) over het thema Stilte? En waarom?