Program Canvas

Theo van der Tak, Björn Prevaas en Hans Cremer (2016)

Steeds meer organisaties gebruiken programma’s om hun strategische doelen te realiseren. Door programmamanagement in te zetten brengen ze focus aan. Vaak ook verbetert de samenwerking over grenzen van afdelingen en organisaties heen. Het vormgeven en realiseren van programma’s gaat echter niet vanzelf.

In dit boek presenteren Theo, Björn en Hans het Program Canvas, een krachtig instrument voor programmateams en hun stakeholders om sneller en beter tot de kern van een programma door te dringen. Het opstellen van een canvas zorgt ervoor dat de betrokkenen de essenties met elkaar doorleven. Daarmee ontstaat eigenaarschap voor het programma.

Dit boek laat zien hoe het Program Canvas werkt en hoe je daarmee in dialoog tot een aantrekkelijk programma komt. Hulpvragen en voorbeelden geven houvast bij het maken van een canvas. Ook gaan de auteurs kort in op hun visie op programma’s en hoe het canvas zich verhoudt tot allerlei methoden van programmamanagement. Dat alles gelardeerd met commentaar van gebruikers.

Het canvas is ontwikkeld in samenwerking met en voor programmamanagers, hun opdrachtgevers, teams en stakeholders die de behoefte voelen een gezamenlijk en aantrekkelijk verhaal over hun programma neer te zetten. Inmiddels heeft het canvas zijn weg over de wereld gevonden. Het gedachtegoed waarop het Program Canvas is gebaseerd, wordt beschreven in Werken aan Programma’s.

Dit boek is ook verkrijgbaar als e-book. De weergave van dit e-book is op Apple-devices en tablets optimaal. Op computers met Adobe Digital komt een aantal van de afbeeldingen niet goed over. Bij dit boek zijn hulpvragen (kaartenset) en posters ontwikkeld en apart verkrijgbaar. Zie ook het filmpje van Björn over het boek.