Programmacanvas

Björn Prevaas en Niels van Loon (2024)

Steeds meer organisaties werken met programma’s om bepaalde doelen of ingewikkelde opgaven te realiseren. Een programma is een krachtige manier van werken, maar niet voor alle uitdagingen en organisaties de beste keuze. Daarom heb je eerst antwoord nodig op de vraag: wat is de opgave waar we voor staan? En past een programmatische aanpak daarbij?

Het programmacanvas is een praktisch instrument dat je helpt bij het beantwoorden van deze vragen. Met het canvas verken je een nieuwe opgave en leg je de basis voor een goed doordacht programma. Het instrument visualiseert een aantal belangrijke componenten van een programma. Het ondersteunt de dialoog met de betrokkenen bij de opgave.

Dit boek biedt programmamanagers, adviseurs, programma-eigenaren (opdrachtgevers) en andere betrokkenen bij programma’s praktische handreikingen voor het gebruik van het programmacanvas. Stap voor stap nemen de auteurs je daarin mee. De herkenbare voorbeelden helpen je dit instrument ook toe te passen in jouw organisatie en zo een goede start te maken.