ROA Ernst Hijmanslezing over ‘eigenaarschap’

Björn Prevaas (2017)

Op 22 juni 2017 heeft Björn, toen nog als partner van TwynstraGudde, de Ernst Hijmanslezing 2017 uitgesproken voor de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA). Deze lezing is in het leven geroepen om een impuls te geven aan het maatschappelijke debat over de professie van organisatieadviseurs. Plaats van handeling was de geheel gerenoveerde Villa Jongerius in Utrecht.

Het thema waar Björn over sprak was ‘eigenaarschap’, en meer in het bijzonder het eigenaarschap van de organisatieadviseur en zijn opdrachtgever. In deel 1 van de lezing ging hij in op zijn persoonlijke relatie met het begrip, in deel 2 op verschillende vormen van eigenaarschap en in deel 3 op de koppeling met het adviesvak: wat betekent het voor de relatie tussen adviseur en opdrachtgever? In dit derde deel onderscheidde Björn 8 punten waarop die koppeling aan de orde is en daarbij doorloopt hij de stappen in een adviestraject.

‘Eigenaarschap in deze vorm is een veelomvattend begrip. Het gaat over van betekenis willen zijn, ergens bij willen horen en een eigen, onderscheidende kleur willen hebben. Hetgeen waar je eigenaarschap voor voelt, vormt tevens een expressie van je identiteit. Het vertelt jouw verhaal.’

In deze publicatie lees je het integrale verhaal dat Björn gehouden heeft tijdens zijn lezing. Zie ook de film van de lezing van Björn.

In 2022 brachten we een nieuw artikel uit over het thema eigenaarschap onder de titel Eigenaarschap in (tijdelijke) organisaties ontrafeld.