Voor Vakcirkels en Over Vakgenootschappen

Ingeborg Weltevrede, Bob Houtkamp en Manon Ruijters (2018)

Een vak kennen, is één ding, maar je vak in de context en met anderen optimaal laten werken, dat is nog een heel ander ding. Professionalisering is een goede basis, maar professionalisering leidt nog niet tot professionaliteit.

Dat weten we eigenlijk ook wel: als je een goede opleiding hebt gedaan, heb je immers nog wel wat te doen wanneer je terug bent op de werkvloer om het ook daar te laten werken. Toch lijken we er wel vanuit te gaan dat deze twee 1 op 1 samengaan. Als er ergens een vraagstuk is rondom professionaliteit, duiken we meteen weer de professionalisering in.

Werken aan professionaliteit vraagt om andersoortige activiteiten. Veel daarvan zit in (opgavegericht) teamleren, maar ook het werken in vakcirkels hoort hierbij. Met vakcirkels verwijzen we naar groepen professionals die elkaar opzoeken en met elkaar vormgeven aan hun eigen ontwikkeling, de ontwikkeling van hun vak en de context waarin ze bewegen. Vakcirkels zijn een specifieke uitwerking van vakgenootschappen.

De afgelopen jaren hebben Ingeborg Weltevrede, Bob Houtkamp en Manon er binnen de provincie Zuid-Holland volop mee geëxperimenteerd en schreven ze er een boekje over. Een boekje met twee ‘voorkanten’: eentje bedoelt voor professionals: Voor Vakcirkels en eentje voor leidinggevenden, organisatoren, belangstellenden: Over Vakgenootschappen. Dit boek is op de dag van de Vakgenootschappen op 20 november 2018, bij REMISE in Den Haag gepresenteerd en aangeboden aan Jan van Ginkel.