Werken aan Programma’s

Björn Prevaas (2014-2018)

Werken aan Programma’s is hét handboek voor de programmamanager. Voor alle professionals die de aanpak van programma’s naar een hoger plan willen tillen, die een stap willen maken in hun ontwikkeling in het vak en hun organisatie daarin willen meenemen. Het boek beschrijft een heldere, integrale visie op programmamanagement met veel praktische handvatten die je helpen om een programma te realiseren. In 2024 heeft Björn Prevaas samen met Niels van Loon het boek geheel herzien.

In dit online boek beschrijven we hoe je met programma’s doelgericht en samenhangend aan ingewikkelde, doelgericht opgaven kunt werken. We gaan in op de vraag wat een programma is, wanneer en waarom je voor de werkvorm programma kunt kiezen, hoe je een programma inhoudelijk vorm geeft en hoe de programmaorganisatie eruitziet. Ook onderwerpen als sturing, besluitvorming en samenwerking komen aan de orde. De hoofdstukken van het boek waren tot 2024 gratis te downloaden vanaf www.werkenaanprogrammas.nl, maar na de release van het nieuwe boek in dat jaar hebben we dat materiaal verwijderd.

De oorspronkelijke basis onder deze en eerdere versies van Werken aan Programma’s ligt in het boek Programmamanagement; Sturen op samenhang van Gert Wijnen en Theo van der Tak (2006). Dat werk bouwde op zijn beurt voort op een eerdere versie uit 2002 en de voorganger daar weer van genaamd Programmamanagement, Doelgerichte aanpak van complexe vraagstukken uit 1994, geschreven door Gert Wijnen.

Vanuit die basis zijn Theo van der Tak en Björn Prevaas tussen 2012 en 2024 gaan schrijven aan een nieuw boek over programmamanagement. In 2014 hebben ze de eerste hoofdstukken van Werken aan Programma’s gelanceerd en op de gelijknamige website geplaatst. In de loop van 2014 en 2015 zijn daar andere hoofdstukken aan toegevoegd. In augustus 2016 zijn de eerste zes hoofdstukken van het boek grondig herzien en ook in 2018 hebben ze aanpassingen gemaakt. Björn was sindsdien de hoofdauteur. Het toen ontwikkelde materiaal was tot mei 2024 vrij te downloaden, aangevuld met allerlei formats.

Tussen 2021 en 2024 hebben Björn en Niels gewerkt aan een geheel herziene editie. Aanvullend op dat boek vind je op de website bij het boek, onder downloads, diverse artikelen en templates om je nog verder op weg te helpen in het vak.