Stevig (leren) staan (interview in tijdschrift Opleiding & Ontwikkeling)

Isolde Kolkhuis Tanke (2023)

Met het ontwikkelen van een professionele identiteit geef je een eigen kleur aan wie je bent, in relatie tot het werk dat je doet en de context waarin je dat doet. Wanneer begint de ontwikkeling van professionele identiteit? Wanneer en waar krijgt je identiteit een professioneel tintje? Kun je die professionele identiteit ook al ontwikkelen voordat je gaat werken, tijdens de beroepsopleiding?

Een interview met Manon Ruijters, Niek van Benthum en Désirée Bierlaagh naar aanleiding van de publicatie van het boek Stevig (leren) staan.

Manon: ‘We organiseren in deze wereld heel veel. Maar zodra je organiseert, perk je ook in en neem je kleur weg. Identiteit daagt uit om die kleurrijkheid weer te zien, om mensen weer te zien voor wie en wat ze werkelijk zijn. De vraag: Wie ben jij nou echt, wie wil jij zijn, zie ik jou echt zoals je bent? Als we daar meer oog voor zouden krijgen, dan zou dat toch mooi zijn? Dan kunnen mensen weer echt bloeien, waardoor je ook hun leervermogen aanspreekt en maximaliseert. Het is trouwens geen “luxe”. Uiteindelijk hebben we die optimale ontwikkeling van professionals ook hard nodig, om alle transities waar we al in zitten en die nog gaan komen aan te kunnen.’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het tijdschrift Opleiding & Ontwikkeling (O&O) nr 3 2023