Manon te gast in Tjipcast

Tjip de Jong interviewde Manon voor zijn Tjipcast, een digitaal platform waar hij met kijkers, luisteraars en gasten nieuwe antwoorden en ongewone perspectieven verzamelt op taaie vragen die hij tegenkomt in de praktijk van alledag. Een mooi gesprek en een prachtige volgende toevoeging aan zijn rijke collectie podcasts.

“Leren en ontwikkelen is in zekere zin de kern van ons bestaan. Wij als mensen doen niet anders. Maar deze termen kunnen in organisaties snel nauw worden gedefinieerd, waardoor er minder ruimte overblijft voor intuïtie, vakmanschap en bijvoorbeeld praktische wijsheid. Zo betekent het woord professionaliteit iets heel anders dan ‘professional’ zijn. En de vraag ”Wanneer doe je het goed?’ kan bij teamleden fundamenteel verschillende reacties oproepen.” Het zijn enkele thema’s waar Manon al geruime tijd mee bezig is. Als lector professionele identiteit en organisatieontwikkeling aan de Aeres Hogeschool en sinds 2017 als hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar ze zich richt op leren, ontwikkelen en gedragsverandering.

In deze Tjipcast gaat ze samen met Tjip onder meer in op het belang van goede vragen durven stellen, het cruciale verschil tussen reflecteren en evalueren en onze zoektocht naar betekenisgeving in ons werk. Je kunt het gesprek met Manon beluisteren als podcast of het direct bekijken op YouTube. Op Tjipcast vind je meer achtergrondinformatie zoals de speakersnotes waar je per 5 minuten per onderwerp door het gesprek kunt scrollen.

In Tjipcast gaat Tjip gaat elke week met gasten in gesprek om een vraag te verkennen. Deze vraag is afkomstig uit onze leef- en werkpraktijk. Hoe leef je bijvoorbeeld een goed leven? Waarom is economische groei noodzakelijk? Waarom moeten kinderen naar school? Worden we slimmer van management? Luisteraars en kijkers die zich abonneren op Tjipcast stellen hierover vervolgvragen aan de gast in kwestie. Op deze manier ontstaat er een uniek gesprek. Dit gesprek is vervolgens op zijn website, maar ook op Youtube, Spotify, iTunes en diverse andere kanalen te bekijken of te beluisteren!