Lancering Manifest voor de ontwikkelidentiteit

Velen weten dat Manon een tijdje uit de running is geweest. Op 7 april 2021 werd haar ‘gangetje’ abrupt onderbroken door een hartstilstand na een openhartoperatie. Haar revalidatie is nog niet afgerond, maar ze is aardig op weg met haar herstel.

In de afgelopen periode heeft ze het leren en ontwikkelen op totaal andere manieren kunnen ervaren en bestuderen dan ze gewend was. Haar revalidatie zette haar ertoe aan om haar eigen ontwikkelidentiteit eens goed onder de loep te nemen, want zonder stuur is het moeilijk richting geven.

Grip krijgen op haar ontwikkelidentiteit was cruciaal om van nul af aan alles weer te leren, niet te hospitaliseren, en zichzelf zeker niet kwijt te raken. Het is ook een onderwerp dat essentieel is voor een leven lang leren en ontwikkelen, met alle uitdagingen die daarbij horen.

Manon was met een van haar onderzoeksgroepen al in de weer met het concept ontwikkelidentiteit, maar haar revalidatie heeft dat nog een extra impuls gegeven. Samen met veel anderen die Manon in dit proces hebben bijgestaan, heeft ze een nieuw verhaal gemaakt.

Dat verhaal deelde ze op 25 mei 2022 bij Aeres Hogeschool Wageningen, samen met onder meer Robert-Jan Simons, Gerritjan van Luin, Rika Schut en Björn. En uiteraard een grote groep belangstellenden. Het werd een prachtige voorstelling, die bijna niet na te vertellen is…

En nu is er ook het verhaal op papier: het Manifest voor de Ontwikkelidentiteit. Met dit manifest willen we professionals, en met name zij die het leren van anderen begeleiden en organiseren, meenemen in het belang en de werking van ontwikkelidentiteit en een kleine opmaat geven in hoe hiermee te werken.

Je ontwikkelidentiteit is dat wat je leren en ontwikkelen (vorm en inhoud) onvervreemdbaar kleur geeft op de verbinding van wie je bent en de context waarin je je bevindt. Wanneer iemand meer inzicht heeft in zijn ontwikkelidentiteit, kan hij beter sturing geven aan zijn leren en ontwikkelen.

We zijn benieuwd naar je gedachten bij het manifest! Laat het ons vooral weten via manonruijters@goodworkcompany.nl.

Samen met het manifest hebben we ook nieuwe dialoogkaarten gelanceerd: Ons Ontwikkelen Ontward.