Terugblik PGM Open Event 2023

Het was een feest om het PGM Open Event op 26 september 2023 met ruim 300 deelnemers te beleven! Tijdens de vele workshops en ontmoetingen tussendoor hebben we vanuit verschillende invalshoeken het onderwerp ‘professioneel werken in programma’s’ belicht.

Als Good Work Company zijn we al jaren partner van PGM Open. Dit jaar verzorgden we twee sessies tijdens het event: Björn begeleidde een sessie over principes voor programma’s en Manon samen met Bob Houtkamp over kritische situaties in programma’s.

Principes voor programma’s

Vaak gaat in organisaties en programma’s de aandacht uit naar stappenplannen, formats en instrumenten voor programma’s en het uniformeren daarvan. ‘Want dan doen we het allemaal op dezelfde manier.’ De principes van waaruit we werken zouden echter veel meer bepalend moeten zijn voor hoe we handelen als programmamanagers. Die zijn namelijk veel duurzamer en fundamenteler. Maar welke principes vinden we dan waardevol? Er zijn verschillende standaarden, zoals Werken aan Programma’s, Programmatisch Creëren en Managing Successful Programmes. Allemaal vertrekken ze vanuit net wat andere principes. Welke doen er echt toe, welke moeten we in de prullenbak gooien en welke voegen we toe? We zijn op zoek gegaan naar welke (maximaal) zeven leidende principes voor ons het meest ertoe doen bij het werken aan programma’s.

Kritische situaties in programma’s

Programmamanagers komen regelmatig voor situaties te staan waarvoor er geen eenduidige oplossingen zijn. Waarvoor regels, standaarden of best practices tekortschieten. En waarin ze toch (vaak onder druk) tot een goede afweging moeten komen over hoe te handelen. Situaties waarin het aankomt op hun professionaliteit om goed programmawerk te leveren. Wij noemen dit ‘kritische situaties’. Die beter leren herkennen en daarop je repertoire en identiteit vormgeven, zorgt ervoor dat je steviger staat als professional in dit mooie vak. In deze sessie gingen we op zoek naar die situaties, om die (na de sessie) uit te werken en daarna te kunnen gebruiken om professionaliteit te ontwikkelen (bijvoorbeeld in casuïstiekbesprekingen, intervisie, intercollegiale consultatie, en in het werk).

Binnenkort publiceren we een magazine met daarin meer informatie over de oogst van de sessies en het event als geheel. Stay tuned!

Bedankt aan alle sprekers en deelnemers! Schrijf 24 september 2024 vast in je agenda voor het PGM Open Event van volgend jaar!

Hier vind je een kleine sfeerimpressie.