Geheel herziene editie Liefde voor Leren

Manon werd door het vakblad Management & Consulting (Q2 2018) geïnterviewd over de geheel herziene editie van Liefde voor Leren die in 2017 is verschenen. In de rubriek Drucker, vernoemd naar een van de grootste managementauteurs aller tijden, spreekt het vakblad ieder nummer met een hedendaags schrijver van managementboeken. Deze keer dus met Manon.

Je kunt het interview hier downloaden: Manon Ruijters – Interview Management & Consulting 2 (2018).

 

Liefde voor leren, over diversiteit van leren en ontwikkelen in en van organisaties – Manon Ruijters (2006; 2017, geheel herziene editie)

Mensen leren en ontwikkelen zich van nature. Elk mens leert op een eigen manier, en zo ook elk team en elke organisatie. Dat betekent dat we het niet op zijn beloop kunnen laten en ook niet voor iedereen en voor elk vraagstuk op dezelfde manier kunnen organiseren en faciliteren.

Dit boek laat zien dat een bepaalde aanpak op een bepaalde plek en bij bepaalde mensen heel goed kan werken, maar op een ander moment en bij andere mensen totaal krachteloos is. Om de juiste interventie op de juiste plek vorm te geven, is onder meer inzicht nodig in het type vraagstukken (wat werkt wel en wat niet), in voorkeuren van leren (wat is een prettige en uitdagende omgeving en wanneer kost het energie), en in wat wel en niet ontwikkelbaar is.

In Liefde voor Leren beschrijft Manon een taal – de Language of Learning – die de diversiteit van leren bespreekbaar maakt en de weg wijst bij het vormgeven van leren en ontwikkelen op individueel, groeps- en organisatieniveau. In de afgelopen tien jaar is die taal verder ontwikkeld en in veel organisaties ingezet in diverse organisatieontwikkeltrajecten.

De vorige editie van Liefde voor Leren is uit 2006. Deze geheel herziene editie is uitgebreid met nieuwe inzichten, nieuwe casuïstiek en praktische handreikingen. Zie ook de recensies van de nieuwe Liefde voor Leren.