Program Canvas

Het Program Canvas is een instrument om snel en in dialoog tot de kern van een programma te komen. In de basis is het een eenvoudig model, bestaande uit 16 verschillende elementen waaruit een programma is opgebouwd. Niet bedoeld om compleet te zijn, maar wel om de essenties van het programma bloot te leggen en in samenhang, beknopt te visualiseren. Een praktisch en visueel sterk hulpmiddel voor programmamanagement.

We zien dat het canvas het gesprek faciliteert tussen de belangrijkste betrokkenen bij een programma. Het helpt bij de start om de verschillende aspecten van een programma te bespreken en deze ten opzichte van elkaar af te wegen. Tijdens de uitvoering van een programma kan het ook een nuttige rol spelen bij een review. Wat was ook alweer ons plan en hoe doen we het nu eigenlijk in de praktijk? Het helpt om programmamanagement in organisaties verder te professionaliseren.

Hoe kan ik er zelf mee werken?

We hebben een boek geschreven, posters gemaakt en hulpkaarten ontwikkeld om het gebruik van het Program Canvas te ondersteunen. Dit hebben we gedaan op basis van onze uitgebreide ervaringen met programma’s en met behulp van een vruchtbaar cocreatieproces met diverse professionals in het vakgebied.

Je kunt het boek en de materialen bestellen op de site van bijvoorbeeld Managementboek, bol.com en Vakmedianet:

 

     

Een digitaal, printbaar en invulbaar bestand van het canvas kun je hier gratis downloaden:

Ook is het mogelijk het Program Canvas – net het Project Canvas – online in het pakket van Celon te maken. Het grote voordeel hiervan is dat je het canvas makkelijk kunt delen en altijd bij de hand kunt hebben. Je kunt gratis een account aanmaken en ermee aan de slag.

In dit artikel op ManagementImpact kun je een mooie, eerste impressie krijgen van het Program Canvas.

Feedback en respect voor copyright

We zouden het zeer waarderen als je bij gebruik het copyright respecteert en ons na gebruik voorziet van je feedback. Het zou helemaal top zijn als je ons je uitwerking, al dan niet geanonimiseerd, toestuurt, zodat wij een beeld krijgen van hoe ermee gewerkt wordt en we eventueel suggesties voor verbetering kunnen doen. Op basis hiervan kunnen we ook verbeteringen in het canvas en ondersteunende middelen blijven aanbrengen. Dat laatste doen we sowieso, vandaar ook dat er inmiddels een paar verschillende versies van het Program Canvas in omloop zijn. De meest recente versie vind je steeds op de website van Werken aan Programma’s.

Meer informatie en ondersteuning?

Voor meer informatie over het Program Canvas of voor ondersteuning (begeleiding, training, coaching) bij het gebruik van het Program Canvas, neem vooral contact met ons op!